Balansera din livsstil

Kropp och själ strävar alltid naturligt efter att skapa balans

När vi känner oss hotade eller överbelastade uppstår en kamp- och flyktsituation. När den situationen är över sker normalt en återhämtning. När vi under längre tid utsätter kropp och själ för mycket påfrestningar sker inte denna normala återhämtning och vi känner oss utmattade.

Det som skapar balans hos en person kan skapa obalans hos en annan. Vi är alla unika, beroende på genetiska faktorer, kroppskemi, personlighet, livsstil och livssituation. Vi har också olika uppfattningar om vad det är som får oss att känna harmoni.

Vissa personer blir rastlösa om det inte händer något medan andra blir nervösa när det händer något. Hälsa handlar om att komma nära ett tillstånd av balans. Ju närmare vi kommer detta tillstånd som känns perfekt och unikt för oss, desto närmare kommer vi också en vital hälsa. Felaktig kost, otillräcklig näring, sömnbrist, stress, bristande fysisk aktivitet, negativa tankar mm kan vara faktorer som får kroppen ur balans.

Vardagens enorma valmöjligheter kan påverka vår hälsa på både kort och lång sikt. Du kan se det som om du har ett hälsokonto; om du gör uttag måste du även göra insättningar för att bibehålla balansen.

Din fysiologi är unik. Genom att öka förståelsen för dina styrkor och svagheter kan du stärka din hälsa genom dina dagliga val. Du ska inte bli fanatisk. Du skall bara balansera insättningar och uttag på ditt hälsokonto.

Det handlar inte bara om att vara vid liv utan också om att – vara i livet.